Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο.

   Αλλάζουν όλα στον τρόπο επιλογής Προϊστάμενων στο Δημόσιο. Με το νέο σύστημα, που αμέσως μετά το Πάσχα θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εισάγονται για πρώτη φορά αξιοκρατικά «εργαλεία», για την κατάληψη θέσεων ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση και «μπαίνει τέλος» στη λογική της επετηρίδας, αλλά και της κομματικής πολλές φορές επιλογής.

   Για να προχωρήσει στο νέο αυτό σύστημα, το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, σε συνεργασία και με την....

Task Force, αρχικά μελέτησε τις πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλες χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Καναδά). Κατόπιν, προσάρμοσε τις πρακτικές αυτές στις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτές προκύπτουν από τον εξορθολογισμό των δομών και τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας. Έτσι, γνωρίζοντας πλέον τις ανάγκες κάθε θέσης ευθύνης στο Δημόσιο, θα μπει μπροστά η διαδικασία να επιλεγούν οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη διευθυντική θέση.

  Βασικό στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί η κατάργηση της μοριοδότησης των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.) που αποτελούσε το κύριο, αν όχι αποκλειστικό, κριτήριο για την επιλογή Προϊσταμένων και η ενεργοποίηση γραπτών εξετάσεων και δομημένων συνεντεύξεων.

Τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, αφενός «δεν είχαμε περιγράμματα θέσεων ευθύνης, αφετέρου προτάχθηκε ως στόχος η αντικειμενικότητα της επιλογής Προϊσταμένων έναντι της αξιοσύνης και του ταλέντου. Και στην πράξη η φιλοσοφία αυτή δεν είχε τα αποτελέσματα που αναμέναμε».

   Σκοπός της μεταρρύθμισης αυτής, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, είναι «να εντοπιστούν τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας μάνατζερ για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης».

Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα, όλα τα στάδια (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο.

   Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλείδες διαφάνειας, όπως ακριβώς και οι Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Και συνέντευξη
   Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη.

   Η διεθνής πρακτική και η εμπειρία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει ότι, μόνο με δομημένη συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν τα «δυναμικά» χαρακτηριστικά υποψηφίων Προϊσταμένων.

   Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας: 
α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και 
β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

   Καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί και το γεγονός ότι, στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. Αυτή η καινοτομία εισάγεται και για την περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, αλλά και για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος.

   Πεδίο εφαρμογής του νέου συστήματος θα είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, το λεγόμενο Κεντρικό Κράτος.

Τι θα γίνει στους Ο.Τ.Α.
Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) θα ακολουθήσει νέα μελέτη για το σύστημα επιλογής Προϊσταμένων, σε συνεργασία τού Υπ.Δ.Μ.Η.Δ. με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η χρονική ολοκλήρωση της διαδικασίας και οι στόχοι
   Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης υπολογίζουν να έχουν όλους τους νέους Γενικούς Διευθυντές, επιλεγμένους από το νέο σύστημα, μέχρι το τέλος του 2014 ή το αργότερο τις αρχές του 2015, ενώ ένα χρόνο μετά θα ακολουθήσουν και όλοι οι νέοι Διευθυντές και Τμηματάρχες.


   Στόχος είναι εντός των 18 προσεχών μηνών να έχουν αναδειχθεί 81 Γενικοί Διευθυντές, 383 Διευθυντές και 1.384 Τμηματάρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου