Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Δημόσιο: Αλλαγές στο ΑΣΕΠ – Νέοι γενικοί διευθυντές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε στην εκπομπή της Ελλης Στάη «Το TheTOC στα Παραπολιτικά 90,1» όπου προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο μεταξύ των οποίων:

-Επαναφορά όλων των  δημόσιων υπαλλήλων που έφυγαν με τη διαθεσιμότητα
-Μετακίνησή τους  όπου υπάρχουν ανάγκες σε τρεις μήνες
- Αλλαγές στο  ΑΣΕΠ (πρόσωπα και κριτήρια αξιολόγησης)
- Αντικατάσταση των Γενικών Διευθύνσεων....


 Για τους 3.500 υπαλλήλους που θα επιστρέψουν στην εργασία τους
«Επειδή έχουν δημιουργηθεί και άλλες ανάγκες σε υπουργεία και όσοι από αυτούς θέλουν εθελοντικά να μην επιστρέψουν στις θέσεις τους αλλά να πάνε σε κάποια από τις θέσεις που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, θα πάνε» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτώμενος τι θα κάνει σε περίπτωση που υπάρχουν κενά σε κάποια διοίκηση και κανείς δεν θέλει να πάει, ο υπουργός είναι ότι το πραγματικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης είναι η ανισοκατανομή του προσωπικού.

«Τώρα διορθώνουμε  μία αδικία. Είναι ένα άμεσο μέτρο. Δεν ισχυρίζομαι ότι τώρα κάνω μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση έγκειται στο να καταγράψουμε τις πραγματικές ανάγκες της διοίκησης και να βρούμε έναν τρόπο δίκαιο κατανομής του προσωπικού. Ελπίζω μέσα στο τρίμηνο, να έχω συμφωνήσει (γιατί θέλω να το κάνω με διαβούλευση με τους δημοσίους υπαλλήλους).

Ενα από τα ουσιώδη πράγματα όταν επιχειρείς μεταρρύθμιση είναι να μην έχεις αντίπαλο, αυτόν στον οποίο θα την εφαρμόσεις.
        Ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση τι θα κάνει σε περίπτωση που προκύψει αντιπαλότητα από συνδικαλιστικούς φορείς, είπε ότι δεν θα έχουν δουλεία απέναντί τους:
«Δεν θα έχουμε δουλεία απέναντι στην ΑΔΕΔΥ και στον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο.

    Τους θέλουμε συμμάχους και συνομιλητές αλλά προφανώς δεν θα είναι αυτοί που θα έχουν τον τελικό λόγο. Αν δεν θέλουν να συζητήσουν τι να κάνουμε; Θα πρέπει να προχωρήσουμε.

Δεν επαναπροσλαμβάνονται όσοι έχουν απολυθεί για πειθαρχικούς λόγους
    Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν κατηγορηματικός ότι στους 3.500 δημόσιους υπαλλήλους που θα επαναπροσληφθούν, δεν θα επιστρέψουν και όσοι απολύθηκαν για λόγους πειθαρχικούς.

«Σαφώς και όχι. Όποιος έχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση κατά της απόφασης (γιατί μπορεί να έχουν γίνει αδικίες) υπάρχει και η δικαστική οδός. Τα δικαστήρια».
Μάλιστα, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών ειδικά των σοβαρών υποθέσεων, για δύο λόγους: «Πρώτον όσοι πράγματι έχουν βάλει δάχτυλο στο μέλι να φύγουν, αλλά και δεύτερο οι αθώοι να δικαιωθούν».

Αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία
Τη βεβαιότητα ότι «η προηγούμενη ηγεσία κορόιδευε τον κόσμο με τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των απολύσεων», εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση συγκρούστηκε με τη δημόσια διοίκηση για να φύγουν στην πραγματικότητα 1.500 άνθρωποι» τόνισε διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των απολύσεων που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήταν ο πραγματικός.

«Εχω μπροστά μου το απόρρητο έγγραφο το οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει στην Τρόικα, αλλά δεν θέλω να το προσωποποιήσω σε εκείνον. Σύμφωνα με το έγγραφο που έθεσε υπόψη μου η υπηρεσία, με χαρακτηριστικό εμπιστευτικότητας προς την τρόικα, και το οποίο είναι στα αγγλικά, μιλάει για 3.565 πραγματικές απολύσεις και αναφέρει ότι εκκρεμούν λόγω νομικών δικαστικών ενεργειών άλλοι αριθμοί.

Εδινε στο τέλος ένα νούμερο συνολικό 9.543 στο οποίο άθροιζε τις πειθαρχικές απολύσεις, όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν είτε ήταν στο ΑΣΕΠ είτε ήταν στα δικαστήρια και τους 3.500 ανθρώπους που σας είπα.

Επομένως, ουσιαστικά δεν παραποιούσε τα στοιχεία, δεν έδινε στοιχεία τα οποία δεν ήταν ακριβή, αλλά δημιουργούσε μια εικόνα ότι 9.500 είναι οι άνθρωποι που έφυγαν από το δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα είχαν φύγει λίγοι».

Θα αλλάξουν οι γενικές διευθύνσεις σε 3 μήνες
Μιλώντας για το σχέδιό του σχετικά με τις διοικήσεις και τους γενικούς διευθυντές ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε τα εξής:
«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι εμείς δεν συνεχίζουμε το πελατειακό κράτος. Να σας πω ένα παράδειγμα: Μολονότι υπήρχαν βαθύτατες αδικίες σε αυτό το επίπεδο, για πρώτη φορά ο απερχόμενος υπουργός παραμέρισε γενικούς διευθυντές που είχαν επιλεγεί από υπηρεσιακά συμβούλια και έβαλε γενικούς διευθυντές της επιλογής του, εγώ δεν θα πειράξω κανέναν από αυτούς.

Ακριβώς γιατί αν αποκαθιστούσα τώρα την προφανή αδικία, θα έδινα την εντύπωση ότι εγώ προσπαθώ να βολέψω το δικό μου παιδί.

Σε ένα τρίμηνο όμως, όταν θα έχω το νέο σύστημα επιλογής, εκεί θα λήξει η θητεία όλων των προϊστάμενων και θα επανεγκριθούν με βάση το αντικειμενικό, δίκαιο σύστημα.

Αυτό λοιπόν είναι μια θεσμική τομή αλλά είναι και ένα μήνυμα προς τον κόσμο. Θα γίνουν οι αλλαγές και δεν θα γίνουν για να βολέψουμε τους δικούς μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου