Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΔΗ.ΣΥ.: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στον ΔΡΟΜΟ προς τις ΕΚΛΟΓΕΣ




ΔΗ.ΣΥ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Π.Γ.Ν.Ι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στον ΔΡΟΜΟ προς τις ΕΚΛΟΓΕΣ

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την Αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της κάθε δόσης ή υποδόσης διαρρέοντας τα χειρότερα ως απαιτήσεις των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ και τελικά συμφωνεί σε ότι ακριβώς προβλέπει ο Νόμος 4336/2015 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).

Οι κυβερνητικοί (συνδικαλιστές) και στο νοσοκομείο μας (Ε.Α.Π.-ΣΥΡΙΖΑ), όπως τους κατήγγειλαν και οι σύντροφοί τους στο επίσημο site της παράταξή τους ΜΕΤΑ - ygeionomikoi.gr, αλλά και στο Γ.Σ. της  ομοσπονδία μας Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., αποφάσισαν την διάσπασή τους και την εκπροσώπηση από άλλο μέλος του Γ.Σ. Στα δύο λοιπόν η παράταξή τους στην Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., όπως και στο νοσοκομείο μας. 

Οι κυβερνητικοί (συνδικαλιστές) Ε.Α.Π.-ΣΥΡΙΖΑ (και του νοσοκομείου μας), στις 17/02 παραμονή κινητοποίησης έξω από το Υπουργείο Υγείας με συνδικαλιστικά στελέχη από όλη την Ελλάδα, συνέτρωγαν και φωτογραφιζόταν με την ηγεσία του Υπ. Υγείας.

Μοίρασαν ανακοίνωση στο νοσοκομείο μας προπαγανδίζοντας το έργο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν αναφέρθηκαν στα κατεβασμένα ρολά που συνάντησαν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές μπροστά στο Υπ. Οικονομικών, στα χημικά, στο ξύλο των ΜΑΤ που έστειλαν τη νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο. Προφανώς απουσίαζαν!

Δεν θα τους επιτρέψουμε να διαδίδουν ΨΕΜΑΤΑ. Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι τα ζούνε και τα βιώνουν τόσο στο χώρο εργασίας τους, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Η παράταξή μας σας ενημέρωνε πάντα έγκαιρα και έγκυρα και το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει.  Θα  σας ενημερώσουμε  με αδιάσειστα στοιχεία για την όλη αλήθεια.

Η Αλήθεια είναι:

Με τον προϋπολογισμό του έτους 2016 που εκτελείται συρρικνώνονται περαιτέρω οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας.

Τα Νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (black out). Οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2δις ευρώ. Με στοιχεία του ΓΛΚ οφείλουν 1,3δις ευρώ. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Στον Προϋπολογισμό σελ.15 κωδικός 2325 προκύπτει ότι η επιχορήγηση για το έτος 2016 σε φορείς παροχής Υπηρεσιών Υγείας για εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους (Νοσοκομεία – ΥΠΕ – ΠΕΔΥ) είναι 1,156 δις ευρώ. Τα Νοσοκομεία  εφέτος επιβαρύνονται επιπλέον με το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που το έτος 2015  χορηγούνταν από τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στον κωδικό 2326 σελ.15 προβλέπεται μηδενική επιχορήγηση για την εξόφληση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών.

Στον κωδικό 2323 σελ.15 «επιχορήγηση σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα για δαπάνες Νοσοκομειακής περίθαλψης οικονομικά αδυνάτων, προβλέπονται 1,265εκ. ευρώ. Δηλαδή 10.000 ευρώ ανά Νοσοκομείο για να καλύψουν τη ζήτηση σε υγειονομικές υπηρεσίες 2,5 εκ. ανασφάλιστων πολιτών (έμμεσα ή άμεσα). Τώρα μάλιστα που αυξάνεται η ζήτηση σε όλες τις υγειονομικές μονάδες με τους πρόσφυγες.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας είναι συγκεκριμένος για την μισθοδοσία του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Η δαπάνη είναι 38 εκ. ευρώ λιγότερη από πέρυσι αφού αποτυπώνει τους 2.000 συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του έτους 2015 χωρίς καν την αντικατάστασή τους.

Η κυβέρνηση βαπτίζει προσλήψεις τις συχνές εξαγγελίες προσλήψεων οι οποίες είναι κενές περιεχομένου.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού πριν ένα χρόνο (2 Απριλίου μπροστά από το Υπ. Υγείας) για 4.500 προσλήψεις εντός του έτους 2015; Απολογισμός καμία. Τις κατά καιρούς δηλώσεις των Υπουργών Υγείας για πολυάριθμες προσλήψεις. Απολογισμός καμία άσπρη ποδιά στα νοσοκομεία μας.

Συγκεκριμένα, στη σελ.10 του Προϋπολογισμού προσδιορίζονται οι Αμοιβές της μισθοδοσίας του  προσωπικού για το έτος 2016. Είναι 1.666.639.000. Στον προϋπολογισμό του έτους 2015 ήταν 1.705.300.000. Δηλαδή 38 εκατομμύρια λιγότερα  εφέτος από πέρυσι αν και υποτίθεται θα πάρουμε αυξήσεις με το Νέο Μισθολόγιο. Πώς θα γίνουν νέες προσλήψεις; Στον κωδικό 5113 (σελ. 33)  για Δαπάνες Πλήρωσης Θέσεων Προσωπικού προβλέπεται ΜΗΔΕΝ.

Τι κάνει η κυβέρνηση για να λύσει το θέμα;
Ανασχεδιάζει τον Υγειονομικό Χάρτη βάζοντας στο στόχαστρο προς Κατάργηση – Συρρίκνωση τα μικρά και μεσαία διασυνδεόμενα Νοσοκομεία. Επίσης μέσω της έκδοσης νέων οργανισμών οδηγούνται προς κατάργηση νέες Κλινικές και Κλίνες των Νοσοκομείων.

Αίτημά μας η ανάκτηση της Νομικής αυτοτέλειας και η ενίσχυσή τους με προσωπικό και χρηματοδότηση. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ ξεκίνησε ήδη τον ανασχεδιασμό του Υγειονομικού Χάρτη, π.χ. Πρέβεζα-Λευκάδα, Πύργος- Αμαλιάδα, Αγρινίου-Μεσολόγγι, κλπ.

Με τον Ν.4368/2016 επιδιώκεται η Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ιδιωτών, των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Για πρώτη φορά στο σύστημα εντάσσεται Νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία (Νοσοκομείο Θηρών). Νοσοκομείο που φτιάχτηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού εντάσσεται στην Ανώνυμη Εταιρεία.

Ανακάλυψαν τη μαγική συνταγή να στελεχώσουν τα Ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας χωρίς την πρόσληψη Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Στο Ν.4368/2016 προβλέπεται η λειτουργία των Ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας θα γίνεται με προσωπικό από τους ΟΤΑ και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Γυρνάμε σε εποχές Μεσαίωνα!!! Το μόνο που μένει τώρα είναι να προωθηθεί ΔΙΑΤΑΞΗ  που θα μετατρέπει τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ σε Ασθενοφόρα, για να λύσουν το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη Ασθενοφόρων!!!

Η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ είναι 525εκ. ευρώ, (σελ. 15, κωδ. 2365) όσα και πέρυσι. Υπολείπεται 500εκ. ευρώ από τα προβλεπόμενα στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ). Εξαιτίας αυτού η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται από τις τσέπες των πολιτών.

Υπουργική Απόφαση: 372/18-2-2016 Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, συμμετοχή στις εξετάσεις με την 15% επί της Κρατικής τιμής και όχι της ασφαλιστικής.
Και στο νοσοκομείο μας οφείλονται δεδουλευμένα δύο μηνών, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ και ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014, και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλόμενων παρελθόντων ετών. Η απάντηση του Υπουργού ήτανε: Δεν μπορούμε να κάνουμε νέα ρύθμιση.

            Χορηγούνται οριακές αυξήσεις στους υπαλλήλους με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίες θα χορηγούνται σε ισόποσες δόσεις τεσσάρων ετών. Στους υπαλλήλους με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας μειώνεται ο βασικός μισθός τον οποίο διατηρούν ως προσωπική Διαφορά.

            Η προσωπική Διαφορά συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις στο μέλλον και είναι ευάλωτη προς περικοπή σε νέες μισθολογικές παρεμβάσεις (προβλέπονται από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).

            Τα δύο έτη (1/1/2016 έως 31/12/2017) εξαφανίζονται από τη μισθολογική εξέλιξη και επειδή το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ αναμένεται να παραταθεί μετά την 1/1/2018, τα δύο έτη αναμένεται να γίνουν περισσότερα. Έτσι σε όλο το μισθολογικό υπηρεσιακό βίο οι υπάλληλοι ΤΕ, ΠΕ χάνουν ένα μισθολογικό κλιμάκιο και οι ΔΕ, ΥΕ ¾ του μισθολογικού κλιμακίου.

Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας βαίνει προς κατάργηση αφού θα συνδεθεί η χορήγησή του (έως 31/12/2017) με τις βέλτιστες πρακτικές των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις άλλες χώρες δεν χορηγείται το εν λόγω Επίδομα, αλλά λαμβάνονται μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και πολύ υψηλότεροι βασικοί μισθοί.

Οι περικοπές αναστάλθηκαν με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας προς τους Διοικητές των ΥΠΕ, αλλά για να λυθεί το ζήτημα απαιτείται Νομοθετική ρύθμιση.

Η παράταξή μας στην ΠΟΕΔΗΝ ΔΗ.ΣΥ., έφερε το ζήτημα για συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο  (στις 18/03). Έγινε πρόταση για κινητοποίηση μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό, έξω από το Υπουργείο Υγείας, για τη σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και διέξοδο στα ΤΕΙ του ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ και ΠΑΜΕ δεν ψήφισαν την πρόταση.  

            Σύνδεση Αξιολόγησης με τον Μισθό: Το Μνημόνιο 3 (ν. 4336/2015) προβλέπει στο κεφάλαιο Δημόσια Διοίκηση ότι η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα είναι μειούμενη σε ποσοστό του Α.Ε.Π. στη διάρκεια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

Αφού η Κυβέρνηση όπως λέει είναι αθώα η νέα αντιμνημονιακή Αξιολόγηση και δεν συνδέεται με την μισθολογική εξέλιξη, γιατί δεν καταργεί το ν. 4336/2015 (3οΜΝΗΜΟΝΙΟ), όπως επίσης τα άρθρα 12, 17 του ν.4354/2015 στα σημεία που συνδέει τη κατανομή της μισθολογικής δαπάνης σε συνάρτηση με την επίδοση και τις δεξιότητες;

Η απάντηση του Υπουργού ήταν: ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση.

Εμείς δεν θα δεχθούμε την Αξιολόγηση. Θα κηρύξουμε Απεργία – Αποχή.

Διεκδικούμε την ένταξη στα ΒΑΕ, καθότι είναι αδύνατον οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια στα εν λόγω επαγγέλματα, να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες σε ηλικία άνω των 58 ετών, όπως διαμορφώθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με τους Ν.4336/2015, 4337/2015.

Εργαζόμαστε σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και δικαιούμαστε ίση μεταχείριση όπως καθορίζει το Σύνταγμα της Χώρας.

Προτείναμε η Υπουργική Απόφαση που θα συστήσουν με βάση το Ν.4368/2016, θα πρέπει να προβλέπει την επέκταση της ειδικής άδειας σε αντίστοιχης βαρύτητας τμήματα και άλλες ειδικότητες υγειονομικών υπαλλήλων.

Ζητάμε επίσης την επέκτασή της στους Εμφανιστές -  Χειριστές οι οποίοι δεν λαμβάνουν πια την ειδική άδεια ακτινοβολίας.

Υγειονομική κάλυψη προσφύγων: Λόγω των προσφυγικών ροών αυξήθηκε κατά 30% η ζήτηση σε υπηρεσίες στις υγειονομικές μονάδες σε περιοχές που συγκεντρώνονται οι πρόσφυγες (Νοσοκομεία Νησιών, Κιλκίς, Γιάννενα κλπ). Απαιτείται η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης και άμεση πρόσληψη προσωπικού (έστω επικουρικού)

Απάντηση Υπουργού: Δεν έχουμε δυνατότητα άμεσων προσλήψεων. Θα κάνουμε  νέα προκήρυξη.

Απάντηση Υπουργού: Η κυβέρνηση θα τιμήσει την υπογραφή της προς τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ και θα εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΣΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Πρέπει να βαδίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Ο δρόμος είναι ένας. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ, 13/04/2016

                                                                 ΔΗ.ΣΥ.


                                          ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ                                                                                             Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου