Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Δ.Τ. ΠΟΕΔΗΝ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Ζούμε στην εποχή που η οικονομική ύφεση και οι μνημονιακές πολιτικές έχουν διαλύσει τον κοινωνικό ιστό και τις εργασιακές σχέσεις. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα ύψη και οι πολίτες αναζητούν όλο και συχνότερα στήριξη στις προνοιακές δομές. Αντί όμως ο θεμέλιος αυτός λίθος του κοινωνικού κράτους να ενισχυθεί, τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας υποχρηματοδοτούνται, με κάθε καινούριο προϋπολογισμό να  υπολείπεται του προηγούμενού του (κάθε πέρσι και καλύτερα!). Επιπλέον, από το 2010 μέχρι και σήμερα το προσωπικό των μονάδων κοινωνικής πρόνοιας έχει μειωθεί κατά 50% σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ οι λίστες αναμονής περιθαλπόμενων δεν σταματούν να διογκώνονται.

Σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η αναλογία εργαζομένων-περιθαλπόμενων στις κλειστού τύπου προνοιακές δομές θα πρέπει να είναι 2:1. Στην Ελλάδα η διατήρηση μιας τέτοιας αναλογίας θεωρείται  σαφώς ουτοπική, δεδομένου ότι σε κάθε περιθαλπόμενο αντιστοιχεί προσωπικό της τάξης του 0,5-0,8. Συγκεκριμένα, 50-80 εργαζόμενοι είναι καθημερινά υπεύθυνοι για την απόλυτη φροντίδα 100 ανθρώπων, στερούμενων οικογενειακού περιβάλλοντος (24ωρες βάρδιες, 365 ημέρες το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών).


Στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου εργάζονται 40 άτομα (διοικητικό, τεχνικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), τα οποία εξυπηρετούν 57 περιθαλπόμενους, στερούμενα τα εξαιρέσιμά τους (νυχτερινά και αργίες) από το Δεκέμβριο του 2016 έως και τον Ιούνιο του 2017.  Παραμερίζοντας τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τους, αγωνίζονται σήμερα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας διαμονής των περιθαλπομένων και την αναβάθμιση όλων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η  Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. στηρίζει τον αγώνα τoυ Σωματείου Εργαζομένων στα Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.  

 

Η  Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. στηρίζει τον αγώνα όλων των συναδέλφων και την 3ωρη στάση εργασίας, από τις 10:00 ως τη 13:00, την  Τρίτη 13 Ιουνίου, απόφαση που πήραν οι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα ΑΜΕΑ - Χρονίων Παθήσεων  «Νεομάρτυρας Γεώργιος», στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους.

 

Η Οριακή κατάσταση επισφαλούς λειτουργίας στην οποία βρίσκονται οι μονάδες του (Κ.Κ.Π.Π.Η.), η υποστελέχωση, η δημιουργία εργαζομένων πολλαπλών καθηκόντων, το έντονο εργασιακό άγχος καθώς και ο εργασιακός εκφοβισμός «bullying (εργαζόμενοι του ιδρύματος Φιλιατών), προσθέτουν στους εργαζόμενους συναισθήματα ταπείνωσης και κατωτερότητας.

 

Το 1/3 του προσωπικού έχει συνταξιοδοτηθεί χωρίς να έχει γίνει αναπλήρωση  σε μόνιμο προσωπικό. Αίολες οι υποσχέσεις της Προέδρου του Ιδρύματος για πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού (διοικητικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και προσωπικό εστίασης), ούτε καν επικουρικό. Αυτό είχε ως συνέπεια την απόφαση της διοίκησης να μην κάνει νέες εισαγωγές στο ίδρυμα, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αύξηση της  επικινδυνότητας απρόβλεπτων καταστάσεων σε παιδιά, ασθενείς και εργαζόμενους στις Μονάδες,  καθώς και την αδυναμία να παίρνουν τις νόμιμες άδειες και τα ρεπό τους έγκαιρα, επιβαρύνοντας την οργανική και ψυχική τους υγεία.

 

Δε δεχόμαστε άλλο την απαξίωση των δημόσιων προνοιακών κοινωνικών υπηρεσιών, που από τη φύση του έργου τους  προορίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του λαού μας, των προσφύγων και των μεταναστών.

 

Είναι ξεκάθαρο για μας ότι ο στόχος είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·        Αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Σύγχρονη ΠΡΟΝΟΙΑ και ΥΓΕΙΑ για όλο το λαό με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση
·        Μαζικές προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού.
·        Κανένα κλείσιμο τμήματος ή Προνοιακής Δομής.
·        Τη χρήση όλων των κρεβατιών του ιδρύματος «Άσυλου ανιάτων» με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.
·        ΟΧΙ στην «αξιολόγηση» που ανοίγει το δρόμο για μειώσεις μισθών και απολύσεις και οδηγεί στην επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων πρόνοιας και υγείας.
·        Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων εξαιρέσιμων (από το 2012, ΄13 ΄16 και 2017)  Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου