Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΠΟΕΔΗΝ:12 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή - τριας

12 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή-τριας

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών:
«Νοσηλευτές: Μια Δύναμη Αλλαγής: Φροντίδα, αποτελεσματικότητα, κόστος αποτελεσματικότητας»

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής (International Council of Nurses) και αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο, στο δύσκολο έργο που επιτελούν.

Ο φετινός εορτασμός, μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, οι επιπτώσεις στην υγεία - πρόνοια είναι δραματικές με την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες, την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση του ΕΣΥ – ΕΟΠΥΥ, είναι πολιτικές στην κατεύθυνση της συρρίκνωσης των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών δημιουργώντας τεράστια εμπόδια στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, σε εποχή οικονομικής κρίσης. Μέσα λοιπόν σε αυτό το τοπίο οι νοσηλευτές καλούνται να προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό, εφαρμόζοντας αναπτυξιακούς στόχους. Πόσο άραγε οξύμωρο ακούγεται σε όλους μας αυτό!

Η φετινή Ημέρα έχει ως τίτλο: «Νοσηλευτές: Μια Δύναμη Αλλαγής: Φροντίδα, αποτελεσματικότητα, κόστος αποτελεσματικότητας» αντικατοπτρίζει την δυνατότητα που έχουν οι νοσηλευτές για την ανάληψη δράσης, με στόχο την ενίσχυση και βελτίωση των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο....


Οι νοσηλευτές ανησυχούν και κατανοούν τις ανάγκες του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, της αποτελεσματικότητας, του κόστους, της διαχείρισης των πόρων, του κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης στην περίθαλψη. Οι συνεχείς αποφάσεις που λαμβάνει ο νοσηλευτής μέσα στην ημέρα στα πλαίσια της καθημερινής πρακτικής του μπορεί να κάνει την ζωτική διαφορά στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος. Οι νοσηλευτικές πρακτικές στην φροντίδα των ασθενών,  μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος. Οι νοσηλευτές με τα κατάλληλα εργαλεία που διαθέτουν στην εργαλειοθήκη τους αποτελούν τον πυρήνα  για την επίτευξη της καλύτερης  ισορροπίας, όσον αφορά στην ποιότητα της φροντίδας, στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας, στην περίθαλψη και στην αποτελεσματικότητα του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επομένως, είναι σημαντικό το Υπουργείο Υγείας να επικεντρωθεί στο στρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχουν οι Νοσηλευτές παρέχοντας καθολική κάλυψη των υπηρεσιών στο σύστημα υγείας και βελτιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα της υγείας.

Η νοσηλευτική ως επιστήμη και τέχνη διεκδικεί την αναγνώριση της προσφοράς της μέσω
·         Της μίας ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με παράλληλη αναγνώριση της ενιαίας προσφοράς του κλάδου με πρόσβαση στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση αλλά και διέξοδο στην ανέλιξη μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος
·         Του σαφούς καθηκοντολογίου με τον απαιτούμενο σεβασμό στο γνωστικό αντικείμενο
·         Της αναγνώρισης της ιδιότυπης εργασιακής κατάστασης μισθολογικά, στο βασικό μισθό αλλά και στις νύχτες, αργίες, υπερωριακή απασχόληση, ακόμη δε και στο βαρύνοντα για τη νοσοκομειακή λειτουργία  θεσμό του εφημερεύοντος Νοσηλευτή.
·         Της επαρκούς στελέχωσης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό με ασφαλείς αναλογίες και ποιοτικές συνθήκες εργασίας αλλά και αμεσότερα με την ανάσχεση της αποψίλωσης των νοσηλευτικών υπηρεσιών διά της απασχόλησης σε αλλότρια καθήκοντα ή της απόσπασης στα βουλευτικά γραφεία
·         Της πλήρους ένταξης και θεσμικά στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο φετινός λοιπόν εορτασμός της ημέρας του Νοσηλευτή πρέπει να είναι έντονα  αγωνιστικός και διεκδικητικός.

Καλούμαστε λοιπόν όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς αμοιβής και την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών που υπονομεύουν τη ζωή μας .
Καλούμε τα  πρωτοβάθμια τα σωματεία στις 12/05/15 επέτειο της παγκόσμιας ημέρας του Νοσηλευτή, να αναλάβουν  πρωτοβουλία και να οργανώσουν  δράσεις στους χώρους δουλειάς (συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, γενικές συνελεύσεις, ενημέρωση όλου του προσωπικού για τα προβλήματα που μαστίζουν  το χώρο της Νοσηλευτικής σήμερα και υποδαυλίζουν το μέλλον της αύριο)καθώς επίσης να ενισχύσουν την κινητοποίηση και συμμετοχή του νοσηλευτικού προσωπικού στην επικείμενη Πανελλαδική – Πανυγειονομική απεργία στις 20/05/15.

Στην αυγή μιας νέας εποχής,  η νοσηλευτική πέρα και πάνω από σκοπιμότητες και απορρίπτοντας τις υπόγειες πρακτικές των σφετεριστών των ονείρων της,  προχωρά ενωμένη, με το βλέμμα στο μέλλον και στόχο την αυτοπραγμάτωση!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                    ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου