Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης για τους δημόσιους υπαλλήλους (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Αποτέλεσμα εικόνας για συνταξεισ οκτωβριου 2015
Καταργείται η 35ετια στο Δημόσιο ενώ από πέντε έως και 17 χρόνια αργότερα θα συνταξιοδοτούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/12, αλλά, δεν είχαν συμπληρώσει την απαιτούμενη, ανά περίπτωση, ηλικία έως τις 18 Αυγούστου του 2015 .

   Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση των Γ. Κατρούγκαλου και Γ. Χουλιαράκη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, όσοι δεν συμπληρώνουν έως τις 31/12/2021 τα 35 ή 37 έτη, θα πρέπει να παραμείνουν στην εργασία για 40 έτη ενώ "κόβεται" το δικαίωμα συνταξιοδότησης συζύγων αναπήρων και δίνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης μόνο στον ένα από τους γονείς αναπήρου τέκνου. Eιδικότερα στην απόφαση ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και πριν από το 1983 δεν θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν με 35 ή 37 χρόνια ασφαλιστικού βίου, χωρίς όριο ηλικίας. Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων ως ισχύον την 18η Αυγούστου 2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, θεωρείται το 58ο ή το 55ο έτος (τρίτεκνες). Για όσα από τα παραπάνω πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2021, τα έτη αυτά αυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2022 σε 40.

   Από την αύξηση των ορίων εξαιρείται μόνο ένας από τους δύο γονείς οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω.

   Μιλώντας στο Mega, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης δήλωσε πως θεμελιωμένα δικαιώματα στο Δημόσιο καταργούνται μέσω κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας, καταργούνται τα τριάντα πέντε χρόνια για σύνταξη, ενώ εξήγησε πως όσοι είχαν 35 έτη υπηρεσίας έως τον Αύγουστο και δεν έφυγαν, τώρα θα πρέπει, για να φύγουν, να συμπληρώσουν ηλικιακό όριο από 58,5 και άνω. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν προσληφθεί πριν από το 1983, είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης, με τη συμπλήρωση 35ετίας, ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα ισχύον πλαίσιο, όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία μέχρι 18 Αυγούστου 2015, θα έπρεπε να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο των 58 ετών και έξι μηνών, μετά τις 19 Αυγούστου του 2015.

        Το καινούργιο στοιχείο που ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα είναι ότι ακόμη κι αυτοί που είχαν συμπληρώσει την 35ετία έως τις 18 Αυγούστου και δεν αποχώρησαν τώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια που ξεκινούν από τα 58,5 και φθάνουν μέχρι τα 62.Παράλληλα, στη νέα αυτή υπουργική απόφαση, ορίζεται ότι για όσους δεν συμπληρώσουν τα 35 χρόνια μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 προβλέπεται αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 35 στα 40 χρόνια.

        Αντίθετα στην υπουργική απόφαση για τον ιδιωτικό τομέα και τα ειδικά ταμεία , γίνεται σαφές ότι όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2014 δε θίγονται και μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους όποτε επιθυμούν.
Μετά την επισήμανση της παράλειψηςτο υπουργείο εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες θα αποστείλει έγγραφο που θα αποκαθιστά το πρόβλημα .

Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει τα εξής:
        Σε περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους Πίνακες 1 και 2 μεταβατικό όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1−1−2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας.

         Στον ΠΙΝΑΚΑ 1 υπάγονται οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 35 έως και 37 έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021. Το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των προσώπων αυτών αντιστοιχεί στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνουν αθροιστικά τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης, κατά περίπτωση και το όριο ηλικίας για καταβολή της σύνταξης, όπως ισχύουν. Και επισημαίνεται ότι «Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και για όσα από τα πρόσωπα αυτά έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 18−8−2015 αλλά δεν έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία αυτή το ισχύον, κατά περίπτωση, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης».

         Επίσης, ισχύουν και για όσους συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 35 ή 37 ετών ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για τα πρόσωπα αυτά ως ισχύον την 18−8−2015 όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης, λογίζεται το 58ο ή το 55ο έτος, αντίστοιχα. Εδώ έρχεται η δεύτερη «βόμβα», καθώς η απόφαση ορίζει ότι «για όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα έτη ασφάλισης μέχρι και την 31−12−2021, τα έτη αυτά αυξάνονται από 1−1−2022 σε 40.

          Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 υπάγονται τα πρόσωπα που η σύνταξή τους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 56 του π.δ. 169/2007, όπως ισχύουν, ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατά περίπτωση, με εξαίρεση τους γονείς οι οποίοι έχουν ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος παιδί κατά ποσοστό ανικανότητας 67% και άνω, στην περίπτωση δε αυτή το σχετικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον ένα εξ αυτών. Αφορά δηλαδή όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης και δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις των βαρέων ή στην περίπτωση γονέων με ανίκανο τέκνο (το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον έναν από τους δύο γονείς).

        Διαβάστε ολόκληρη την σχετική Υπουργική Απόφαση, για την οποία ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στον οποίο ετέθη το θέμα δήλωσε πως οι όποιες "γκρίζες ζώνες" δημιοργούνται από την ΚΥΑ θα διορθωθούν άμεσα με εγκύκλιο και υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, κάνοντας κλικ στον Σύνδεσμο που ακολουθεί ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου