Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Γ.Ν..ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων

Αποτέλεσμα εικόνας για νοσηλευτες
Την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών και του λοιπού επικουρικού προσωπικού, αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, «αναγνωρίζοντας, τα πολύ σοβαρά προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας».

Ειδικότερα, η θητεία των εργαζόμενων που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους θα παραταθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2016. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμού επιπλέον 550 επικουρικών γιατρών τις επόμενες μέρες με βάση τις προτεραιότητες των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ, διερευνάται η δυνατότητα κάλυψης άλλων 585 θέσεων επικουρικού μη ιατρικού προσωπικού....


        Σημειώνεται ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 985 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη δέσμη 2.440 προσλήψεων, οι οποίες θα αφορούν θέσεις όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, και λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό).

        Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι με τις παρεμβάσεις αυτές «διασφαλίζεται έμπρακτα η λειτουργική σταθεροποίηση του ΕΣΥ και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, που για την κυβέρνηση αποτελεί πολιτική προτεραιότητα».

        Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία "Ευαγγελισμός" και "Αττικό", στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από νοσοκομεία της επαρχίας, καθώς και της ΠΟΕΔΗΝ, και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αίτημα να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος και να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις.

        Οι ανακοινώσεις του υπουργού, δεν ικανοποίησαν τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό" Ηλία Σιώρα να αναφέρει ότι το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν λύνεται με επικουρικούς, αλλά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να θέτει ζήτημα χρηματοδότησης των νοσοκομείων, αίτημα για το οποίο -όπως ανέφερε- δεν έλαβε σαφή απάντηση. Όπως ανέφερε ο κ. Σιώρας, το επικουρικό προσωπικό αμείβεται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται στο "κόκκινο", ενώ οι όποιες πιστώσεις δοθούν στα νοσοκομεία θα κατευθυνθούν για λειτουργικές δαπάνες, όπως είπε.

       «Δεν μας ικανοποίησαν οι ανακοινώσεις του υπουργού», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννακός, επισημαίνοντας ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, τη στιγμή που επιπλέον 3.000 εργαζόμενοι αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και με τις κενές οργανικές θέσεις να ανέρχονται σε 28.000. Ο κ. Γιαννακός εκτίμησε ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα χρηματοδότησης και με τους επικουρικούς, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο πού θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρώνονται, τη στιγμή μάλιστα που, όπως είπε, τα νοσοκομεία έχουν λάβει έως σήμερα μόνο το 40% της επιχορήγησής τους για το 2015.


        Οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό", σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, αύριο θα "μπλοκάρουν" τα Ταμεία του Νοσοκομείου, ημέρα γενικής εφημερίας, στις 14.30, ώστε οι ασθενείς να μην πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, ενώ την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν στις 8.00 το πρωί συγκέντρωση στα επείγοντα για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων του νοσοκομείου. 

Η κινητοποίησή τους θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοεμβρίου, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ - όπως είπε ο κ. Γιαννακός- προσανατολίζεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου